Friday, October 31, 2008

PLATFORMA VIDEO Festival 08


Στην 6η έκδοση του, το διεθνές φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου Πλατφόρμα-Βίντεο (7-10 Νοεμβρίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων), θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά, την υπό-ενότητα ‘Άνθρωπος’, ένα μικρό, διεθνές και φιλόδοξο φεστιβάλ Οπτικής Ανθρωπολογίας. Στόχοι του φεστιβάλ (ενότητα ‘Άνθρωπος’) είναι η γνωριμία του κοινού (και ίσως ιδιαίτερα των ανθρώπων γύρω από τις Κοινωνικές Επιστήμες) με σημερινά φοιτητικά εθνογραφικά φιλμ και το να ανοίξει ένα διάλογο για την θέση και τις δυνατότητες της οπτικής ανθρωπολογίας.

Το εθνογραφικό φιλμ, είδος που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο ταυτότητες - αυτή του ιδιόμορφου ντοκιμαντέρ και αυτή του κλάδου της Ανθρωπολογίας, έχει τα τελευταία χρόνια συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή, από τους χώρους του κινηματογράφου και της ανθρωπολογίας. Η επικαιρότητα της συνάντησης παρέχει έδαφος γόνιμο για διάλογο, ο οποίος δεν θα αναλωθεί μόνο στο τι είναι η Οπτική Ανθρωπολογία, αλλά και θα διαπραγματευτεί το τι μπορεί να γίνει. Εκεί ακριβώς στοχεύει και η επιλογή του να προβληθούν στο φεστιβάλ φοιτητικές ταινίες, αντί για κλασικές εθνογραφικές ταινίες ή ταινίες από καθιερωμένους κινηματογραφιστές-ανθρωπολόγους. Στην περίπτωση του φοιτητικού εθνογραφικού φιλμ, στην περίπτωση δηλαδή που ο σπουδαστής σε ένα τμήμα οπτικής ανθρωπολογίας παραδίδει αντί για κείμενο ένα φιλμ, το οποίο θα κριθεί ως ανθρωπολογία, υπάρχει μια σειρά περιορισμών και δυνατοτήτων σε αντιπαράθεση ή και σε σύγκρουση.

Περιορισμοί σε σχέση με το μέγεθος της παραγωγής ή τις ακαδημαϊκές συμβάσεις του κάθε τμήματος, και η δυναμική που προέρχεται από το γεγονός ότι ο κινηματογραφιστής-φοιτητής δεν έχει άκαμπτες ακαδημαϊκές αντιλήψεις για το τι είναι και τι δεν είναι οπτική ανθρωπολογία, γεγονός που αφήνει ενδεχομένως χώρο για πειραματισμό με τα όρια της. Και, είναι σίγουρα πρόθεση του φεστιβάλ ο αναστοχασμός πάνω στη θεσμοποίηση της γνώσης και στην ορθολογική γραμμικότητα που η θεσμοποίηση αυτή έχει επιφέρει στη γνώση.

Το πρόγραμμα των προβολών αποτελείται από 14 φιλμ και θα διέπουν τις 3 πρώτες μέρες του φεστιβάλ. (7-8-9 / 11). Την Κυριακή 9/11 θα υπάρξει και μια ανοιχτή συζήτηση με αφορμή το αφιέρωμα και με την παρουσία των σκηνοθετών/δημιουργών του αφιερώματος. Οι ταινίες που θα προβληθούν έρχονται από πολύ διαφορετικούς και ιδιαίτερους τόπους, γεωγραφικά, φιλμικά και ανθρωπολογικά. Είναι δημιουργοί από πολλές χώρες (Αγγλία, Η.Π.Α, Ιρλανδία, N.Αφρική, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Νορβηγία, Ολλανδία, Σερβία, Ιαπωνία), μαζεμένοι σε διάφορα πανεπιστήμια όπως Goldsmiths και Manchester (UK), Harvard (US), Tromso (Norway), Paris X-Nanterre (France)κ.α.

Τέλος κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν και τρεις εκθέσεις φωτογραφίας. Ένας φωτογράφος στο Πεκίνο, ένας φωτογράφος μαζί με έναν ανθρωπολόγο στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και ένας ανθρωπολόγος στα Σφακιά εκθέτουν το έργο τους και παράλληλα προσφέρουν μια ασυνήθιστη ευκαιρία συνύπαρξης και αντιπαράθεσης της τέχνης και της ανθρωπολογίας.


Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί


Φιλικά


Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης - Χρήστος Βαρβαντάκης


ΥΓ: στο 1ο σχόλιο βρίσκεται το πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος