Tuesday, February 20, 2007

Ο pause παρουσιάζει: ΚΥΠΡΟΣ


Στην Κύπρο οι αντιθέσεις είναι πάρα πολλές. Βορράς και Νότος, Χριστιανισμός και Ισλάμ, κόλαση πολέμου και τουριστικός παράδεισος, ανάπτυξη και υπανάπτυξη, ακρίβεια και φτώχια και όλα αυτά τα βρίσκει κάποιος τόσο στην διαφορά των δύο πλευρών όσο και στην κάθε πλευρά ξεχωριστά. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με το ζεστό κλίμα, τις όμορφες παραλίες, τις ενετικές πόλεις και κάστρα συνθέτουν μια ξεχωριστή τουριστική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.





Η Κύπρος είναι για την Ελλάδα, κατά μία έννοια, ο κοντινός ‘άλλος’. Με αυτό εννοώ πως ενώ όλοι οι ελλαδήτες γνωρίζουμε την Κύπρο και λίγο ή πολύ όλοι έχουμε μια κάποια γνώμη για αυτή και τους κυπρίους, λίγοι έχουν επισκεφτεί αυτόν τον τόπο.

Είναι άλλο να ακούς επί τόσα χρόνια για την Κύπρο και το ‘κυπριακό πρόβλημα’ και άλλο να βρεθείς στην παλιά πόλη της Λευκωσίας με τα άρτια μεσαιωνικά τοίχοι της και η βόλτα σου να διακόπτεται από φρουρούμενα στρατιωτικά φυλάκια.
Σας προσκαλώ λοιπόν, αύριο Τετάρτη 21-02-2007 και ώρα 18:00 στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης (τελευταίος όροφός, κτίριο επί της Πανεπιστημίου), όπου θα μιλήσω για την Κύπρο στα πλαίσια των τουριστικών παρουσιάσεων που οργανώνονται εκεί, δείχνοντας φωτογραφίες και παραθέτοντας την δική μου εμπειρία (τουριστική και μη) από τον τόπο αυτό.

5 comments:

Anonymous said...

Ήθελα απλώς να σε ρωτήσω, εάν εσύ τράβηξες τις φωτογραφίες. Χρησιμοποιείς τη φωτογραφία ως μέρος της μεθοδολογίας σου? Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. θα ήθελα αν μπορείς, να με κατατοπίσεις σε αυτό το ζήτημα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

sun-day said...

orea,orea!krima pou den ime ellada na se kamaroso paf!kali parusiasi:)

unpause said...

@ anonymous: nai ego tis traviksa. An kai ayti i parousiasi den itan anthropologiki, i fotografia einai ena methodologiko ergaleio tis Anthropologias. Xrisimopoiitai toso stin anaparastasi tou 'allou' (antikeimeno meletis tis anthropologias), oso kai os antikeimeno ayto kathe ayto, diladi i analysi fotografias mporei kai ayti na einai antikeimeno meletis. me tin anaparastsi meso tis fotogrfias kai tou video asxoleitai i legomeni 'visual anthropology' kai me tin analysi tis i meleti tou 'optikou politismou' (visual culture).
Sto sidebar iparxoun kapoia endiaferonta links pou mporei na sou fanoun xrisima.

@ sun-day: eyxaristo pige arketa kala kai halara, krima pou den isoun alla eisai poly kala ekei!! kali tixi kai se sena!

anafandon said...

απλά εξαιρετική! Μαγική όσο και μαγευτική η ιδιαίτερη μου πατρίδα μέσα από την οπτική γωνιά ενός "άλλου"....
Λίγοι καταφέρνουν να περάσουν αυτή τη λεπτή διαχωριστική γραμμή της οπτικής εκ του μακρόθεν και είναι πραγματικά ζηλευτό!

Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

jinx said...

Συγχαρητηρια κι απο μενα Παυσανια για την παρουσιαση. Χαλαρη, ανετη, 'μεταξυ σοβαρου και αστειου' θα ελεγα. Νομιζω πως και ο κοσμος το ευχαριστηθηκε πολυ, κατι που φανηκε και απο τη συμμετοχη του με ερωτησεις. Αληθεια, επειδη εχασα την αρχη... τους ειπες σαν εισαγωγη τιποτα για οπτικη ανθρωπολογια ή αυτοπροσδιοριστηκες ως ΄τουριστας'?