Friday, February 29, 2008
An ethnography from Ben Gurion Airport
+ 1 _minority PROJECT
Πρόκειται για μια έκθεση που άρχισε χτες (πεμπτη 28/02/07) στην Τεχνόπολη, κρατάει για μόλις 10 μέρες και αφορά 2 πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες, για διαφορετικούς εκάστοτε λόγους, γίνονται αντικείμενα διακρίσεων απλά και μόνο επειδή διαφοροποιούνται από το σύνολο του πληθυσμού, όπως συμβαίνει με τους τσιγγάνους και τους κωφούς...
Ο στόχος της είναι, όπως λενε οι διοργανωτες: “να υποστηριχθεί έμπρακτα πως, αν θέλουμε να επικοινωνήσουμε με άλλους, πρέπει να αποδεχτούμε και να σεβαστούμε τη διαφορετική οπτική τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μιλήσουν αυτοί οι ιδιοι για τον εαυτό τους αντί να «μιλάμε» εμείς γι αυτους, αλλοιώνοντας ετσι την εικόνα και τις αντιλήψεις τους με δικές μας προβολές και στερεότυπα.”
...για λεπτομέρειες -> artdialognet.blogspot.com
είσοδος ελεύθερη
από arxediamedia
Thursday, February 28, 2008
Synedrio KEMO gia Tsamides
Wednesday, February 27, 2008
anaprosdiorismos tou blog?
Μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει καιρό τώρα, και πριν τη δημιουργία αυτού του blog, μεταξύ κάποιων από εμάς ήταν σε σχέση με ένα ανθρωπολογικό περιοδικό. Λόγω διαφόρων προβλημάτων που από τη μία είχαν να κάνουν με την απουσία πολλών από μας και από την άλλη με το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας προσπάθειας η συζήτηση είχε για λίγο στραφεί προς ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Και πάλι λόγω έλλειψης χρόνου κάτι τέτοιο έμεινε μετέωρο. Παρ' όλα αυτά μία σκέψη που είχε γίνει ήταν αυτό το ηλεκτρονικό περιοδικό να είχε περισσότερο μια μορφή φόρουμ, δηλαδή να σήκωνε όποιος ήθελε κείμενα και να υπήρχε η δυνατότητα απάντησης, δηλαδή να υπήρχε μια virtual ανθρωπολογική συζήτηση με στόχο καταρχάς μια αλληλοβοήθεια σε σχέση με πράγματα που κατα καιρούς σκεφτόμαστε. Βέβαια μπορούμε και να ξεμπουρδελιαζόμαστε, έτσι για να αποκτάει και λίγο ενδιαφέρον...χεχε.
Επειδή και εκει κολλήσαμε (ήταν λίγο πιο πολύπλοκο τελικά), σκεφτόμουνα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεκινήσει σε αυτό το blog αν του αλλάξουμε λίγο τη μορφή, που μάλλον ο Παυσανίας έχει τη δυνατότητα.
Προτέινω, λοιπόν, να αναρτούμαι κείμενα μας, εργασίες, θέσεις, ακόμα και μικρά σχόλια ανθρωπολογικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος και να ακολουθεί κάποιο είδος συζήτησης μέσα από τα σχόλια. Για να γίνει αυτό πιο πρακτικό πρέπει καταρχάς να υπάρχουν LABELS τα οποία να είναι γενικά (π.χ. θρησκεία, ανθρώπινα δικαιώματα, αισθήματα, πολιτική ανθρώ., οικονομική, κλπ.) έτσι ώστε όποιος ενδιαφέρεται για μια συγκεκριμένη ενότητα να μπορεί να βλέπει συγκεντρωμένα τα κείμενα αυτηής της θεματικής. Επίσης, τα labels πρέπει να φαίνονται (όπως τώρα τα λινκς) στην πρώτη σελίδα. Τέλος, για να αποφευχθεί το φαινόμενο να καταλαμβάνει μια αναρτηση-κείμενο κάποιου όλόκληρη την πρώτη σελίδα, καλό θα ήταν να αναρτούμε καταρχάς κάτι σαν abstract, και ολόκληρο το κείμενο να υπάρχει στο πρώτο σχόλιο. Και φτάνω στο τελευταίο πρακτικό που είναι να αλλάξει η δομή της σελίδας των σχολίων στη μορφη την οποία όταν πατάς να μπεις στα σχόλια να σε αλλάζει σελίδα (όχι να σου βγάζει παραθυράκι όπως τώρα) και σε αυτή να φαίνεται το κύριο abstract μαζί με τα σχόλια, με πρώτο σχόλιο το κείμενο (περισσότερο μορφολογικό είναι αυτό, αλλά πραγματικά είναι πολύ πιο άνετο το διάβασμα). Αυτά εγω δεν ξέρω πως να τα κάνω αλλά ξέρω οτι γίνονται. Οπότε αν συμφωνείτε... Παυσανία σε χώσαμε...
Αυτά σκέφτομαι, νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσουμε. Εγω έχω ήδη κάποια πράγματα προς συζήτηση, όπως νομίζω όλοι μας, και θέλω να πιστεύω πως αν αρχίσουμε να το κάνουμε και με τη βεβαιότητα φυσικά το blog είναι σαν ανοιχτό πάρτυ ίσως εξελιχθεί σε ένα χώρο συζήτησης, με τα καλά και τα κακά του όπως όλες οι συζητήσεις, αλλά σίγουρα σε συζήτηση. Τα πρακτικά δεν τα βάζω καθόλου σε δεύτερη μοίρα, οπότε αν συμφωνειτε να ξεκινήσουμε.
Αυτά. σόρυ για τον πλατειασμό μου πάλι.
και να θυμάστε να λέτε στους φίλους σας για τη νέα εκπληκτική μπάντα τους the guydeborians.
με πολλά φιλιά και αγάπη και όλα
Μπάμπης
Monday, February 18, 2008
Οπτική Ανθρωπολογία στο Συνέδριο της EASA
Καλησπέρα.
Μετά την ευγενική πρόσκληση του φίλτατου Pause, το όνομα μου ήρθε και προστέθηκε στην λίστα των contributors, γεγονός που με τιμά αφάνταστα και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, μου παρέχει την δυνατότητα να αναρτώ κατά καιρούς διάφορες πληροφορίες στο Επί-Τόπου. Οι πληροφορίες αυτές, εάν έχουν ενδιαφέρον, αυτό θα είναι συνήθως οπτικο-ανθρωπολογικό. Για του λόγου το αληθές λοιπόν:
Ο Χειμώνας φεύγει, η Άνοιξη πλησιάζει, το Καλοκαίρι δεν είναι πια μακριά, και μαζί του έρχεται το 10ο συνέδριο της EASA (10th Biennial Conference of the European Association of Social Anthropologists (EASA) [ 26 - 30 Αυγούστου 2008] Ljubljana, Slovenia). Το συνέδριο της EASA έχει πλέον καθιερωθεί, αν όχι σαν το σημαντικότερο, σίγουρα σαν το μεγαλύτερο ανθρωπολογικό γεγονός στην Ευρώπη. Φέτος θα φιλοξενήσει 121 workshops (με τουλάχιστον 4 εισηγήσεις σε κάθε ένα από αυτά), νούμερο το οποίο επιδεικνύει μια εντυπωσιακή αύξηση συγκρινόμενο με τα 102 του προηγούμενου συνεδρίου, το 2006. Τώρα, η EASA, είναι ένας τεράστιος οργανισμός, σχεδόν απρόσωπος, και με αυξανόμενη επιρροή στα ανθρωπολογικά πράγματα. Το γεγονός όμως παραμένει ότι στα συνέδρια της, μπορεί κανείς σε τρεις μέρες να πάρει μια καλή εντύπωση της έρευνας και των κειμένων που γράφονται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, όπως και μπορεί κανείς να δοκιμάσει κάποιες από τις δικές του απόψεις/ έρευνα, σε ένα (ιδιαίτερα) μεγάλο κοινό, και επιπλέον, έχει στερήσει λίγη από την αίγλη οργανισμών όπως το RAI (Royal Anthropological Institute). Για να κάνει κανείς μια εισήγηση εκεί (προθεσμία: 31 Μαρτίου), θα πρέπει να είναι ή να γίνει μέλος. Αυτό κοστίζει 30€ για φοιτητές (50€ για μη-), και προϋποθέτει ότι θα σε προτείνουν δύο μέλη (ένα από τα οποία με χαρά θα είμαι εγώ για όποιον ενδιαφέρεται και δεν μπορεί να βρει κάποιον να τον προτείνει). Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και μια συνδρομή στο ιδιαίτερα (και ίσως δυσάρεστα) ακαδημαϊκό Social Anthropology/Anthropologie Sociale journal (3 τεύχη τον χρόνο).
Workshops σχετικά με Οπτική Ανθρωπολογία:
Looking, seeing and being seen: connecting and controlling through visual representation (W010) http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=226
Thomas Fillitz (University of Vienna) thomas.fillitz@univie.ac.at
Helena Wulff (Stockholm University) helena.wulff@socant.su.se
Short Abstract
Focussing on visual representations, our take is two-directional in that we focus on ways of seeing, but also of being seen, which might entail being controlled by a gaze. We would like to invite papers in three thematic areas: seeing and being seen, visual representations, global art.
Twenty years of teaching visual anthropology: where are we and how did we get there? (W038) http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=256
Convenors
Peter I Crawford (University of Tromsoe, Norway) peterc@sv.uit.no
Petia Mankova (Faculty of Social Science, University of TromsΈ) petia.mankova@sv.uit.no
Short Abstract
Since 1989, visual anthropology has undergone extensive institutionalisation, been affected by new technologies, and has access to new teaching methods, eg internet-based packages. What are the implications for a growing sub-discipline?
Audio-visual representation and cultural diversity (W049)
http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=275
Convenors
Beate Engelbrecht (IWF Knowledge and Media) beate.engelbrecht@iwf.de
Susanne Hammacher (Royal Anthropological Institute) film@therai.org.uk
Catarina Alves Costa (Universidade Nova de Lisboa) catcosta@mail.telepac.pt
Short Abstract
Cultural diversity can be recorded by audio-visual means. Audio-visual representations are part of the diversity of cultural expressions. Everybody can create such representations. Anthropologists are using them increasingly. Which are the theoretical, methodological and practical consequences?
New trends in regional visual ethnography (W058)
http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=287
Naπko Kriώnar (ZRC SAZU) nasko@zrc-sazu.si
Slobodan Naumovic (Faculty of Philosophy, University of Belgrade) snaumovi@f.bg.ac.yu
The workshop will elaborate the development of visual ethnography in South-Eastern Europe after transition processes in former Yugoslavia and in the neighbouring countries. Technological and methodological changes in last two decades will be presented and discussed.
Transcultural Montage : The uses of filmic montage in conveying diversity and mutuality (W086)
http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=323
Convenors
Rane Willerslev (University of Aarhus) rane@mail.dk
Alberto Corsin Jimenez (University of Manchester) alberto.corsin-jimenez@manchester.ac.uk
Christian Suhr Nielsen (University of Aarhus) christiansuhr@gmail.com
Discussant: David MacDougall
Short Abstract
In an attempt to go beyond conventional forms of realism in ethnographic filmmaking this workshop invites people to reconsider the possibilities and limitations of using montage and other forms of filmic manipulation to communicate experiences of diversity and mutuality on film.
Saturday, February 16, 2008
Το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (www.kemo.gr) σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου σας προσκαλεί σε εκδήλωση με θέμα:
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται με δημόσια εκδήλωση η μελέτη ενός από τα πιο «ευαίσθητα» μειονοτικά ζητήματα την ελληνικής ιστορίας. Στόχος είναι η ανάδειξη των ιστορικά και πολιτικά κρίσιμων πτυχών του μέσω μιας τεκμηριωμένης και νηφάλιας ερευνητικής προσέγγισης, τα πορίσματα της οποίας μπορούν να προσφέρουν υλικό για (αυτo)κριτική σκέψη σε όλες τις πλευρές .
18:00 ΙΣΤΟΡΙΑ …
- Η οργάνωση των Τσάμηδων ως μειονότητα και κοινότητα (1913-1944)
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
- Ο κύκλος του αίματος στην Ήπειρο της Κατοχής
Ελευθερία Μαντά, ιστορικός – επιστημονικός συνεργάτης ΙΜΧΑ
- Οι προϋποθέσεις της έξωσης
Λάμπρος Μπαλτσιώτης, ιστορικός
- Οι «ερήμην καταδικασθέντες» Τσάμηδες: όψεις του δωσιλογισμού στην Ήπειρο
Ηλίας Σκουλίδας, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Συζήτηση
19:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ - ΚΑΦΕΣ
- Αλβανικές περιουσίες και περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα
Γιάννης Κτιστάκις, λέκτορας στη Νομική Σχολή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
- Πόσο επίκαιρο είναι το ζήτημα των Τσάμηδων στην Αλβανία σήμερα;
Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος
- Το ανομολόγητο: ευθύνες και εργαλειοποίηση του ζητήματος των Τσάμηδων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, Δημήτρης Χριστόπουλος, λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
Συζήτηση
21:30 Τέλος εργασιών
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη 21η Φεβρουαρίου 2008. Θα συντονίσει ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Στέφανος Παπαγεωργίου, ιστορικός.
Sunday, February 03, 2008
sk-interfaces exhibition
sk-interfaces exhibition
Exploding Borders. Creating Membranes in Art, Technology and Society
FACT, 1.2.-30.3.2008, exhibition curated by Jens Hauser
http://www.fact.co.uk/news/?id=128
sk-interfaces conference
FACT, 8. & 9.2.2008
http://www.fact.co.uk/whatson/detail/?infoID=2837860386966003966
Registration:
http://www.facttrading.co.uk/'>http://www.facttrading.co.uk/
sk-interfaces book
Liverpool Unversity Press
164 pages, 70 color illustrations
http://www.liverpool-unipress.co.uk/html/publication.asp?idProduct=3823
__________________________________________________________
EXHIBITION
sk-interfaces is a multi-disciplinary exhibition of contemporary art works which reflect the progressive feeling of uncertainty and "inbetween-ness" which we encounter in the age of technological extensions. Much like a generalized rite of passage, the 17 international artists translate this emotionally uncomfortable "betwixt and between" period. They make use of today's sensation of being "neither here nor there" to engage us into moments of enhanced self-reflexivity. Skin represents a place where art, science, biopolitics, philosophy and social culture inter-face. Materially and metaphorically, artists replace borders that tend to separate by membranes that need to be negotiated; between spaces, species, gender, senses, disciplines and genres.
sk-interfaces launches FACT's Human Futures programme in Liverpool 's year as European Capital of Culture.
FACT - Foundation for Art and Creative Technology
88 Wood Street, Liverpool L1 4DQ , UK
www.fact.co.uk
CONFERENCE
This international conference gives insight into the aesthetic, philosophical and biomedical issues raised in the exhibition. Specialists from a wide range of disciplines and artists of international renown will discuss past and future roles of skin, shifts in the concept of interfaces, the emergence of "biofacts" in philosophy, as well as the most contemporary practices of artists using new technologies, biomedia and their own bodies.
Speakers include: Claudia Benthien, Stelarc, Orlan, Nicole Karafyllis, Richard Cavell, Oron Catts, Stéphane Dumas, Siân Ede, Jill Scott, Jens Hauser, Maurice Benayoun, Marion Laval-Jeantet, Kira O'Reilly, Neal White, Nicolas Langlitz, Amanda McDonald Crowley, Sally Jane Norman, and more.
For full conference programme and list of speakers please visit:www.fact.co.uk
BOOK
sk-interfaces: Exploding Borders: Creating Membranes in Art, Technology and Society. Edited by Jens Hauser. An art and text book published by Liverpool University Press. Contributions from 25 major international artists, scholars and critics, thermochromic cover design by Zane Berzina.
Press Inquieries:
Simon Bell
Tel. (44) 151 794 2234
Email: sbell@liv.ac.uk