Monday, February 18, 2008

Οπτική Ανθρωπολογία στο Συνέδριο της EASA

Καλησπέρα.


Μετά την ευγενική πρόσκληση του φίλτατου Pause, το όνομα μου ήρθε και προστέθηκε στην λίστα των contributors, γεγονός που με τιμά αφάνταστα και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, μου παρέχει την δυνατότητα να αναρτώ κατά καιρούς διάφορες πληροφορίες στο Επί-Τόπου. Οι πληροφορίες αυτές, εάν έχουν ενδιαφέρον, αυτό θα είναι συνήθως οπτικο-ανθρωπολογικό. Για του λόγου το αληθές λοιπόν:


Ο Χειμώνας φεύγει, η Άνοιξη πλησιάζει, το Καλοκαίρι δεν είναι πια μακριά, και μαζί του έρχεται το 10ο συνέδριο της EASA (10th Biennial Conference of the European Association of Social Anthropologists (EASA) [ 26 - 30 Αυγούστου 2008] Ljubljana, Slovenia). Το συνέδριο της EASA έχει πλέον καθιερωθεί, αν όχι σαν το σημαντικότερο, σίγουρα σαν το μεγαλύτερο ανθρωπολογικό γεγονός στην Ευρώπη. Φέτος θα φιλοξενήσει 121 workshops (με τουλάχιστον 4 εισηγήσεις σε κάθε ένα από αυτά), νούμερο το οποίο επιδεικνύει μια εντυπωσιακή αύξηση συγκρινόμενο με τα 102 του προηγούμενου συνεδρίου, το 2006. Τώρα, η EASA, είναι ένας τεράστιος οργανισμός, σχεδόν απρόσωπος, και με αυξανόμενη επιρροή στα ανθρωπολογικά πράγματα. Το γεγονός όμως παραμένει ότι στα συνέδρια της, μπορεί κανείς σε τρεις μέρες να πάρει μια καλή εντύπωση της έρευνας και των κειμένων που γράφονται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, όπως και μπορεί κανείς να δοκιμάσει κάποιες από τις δικές του απόψεις/ έρευνα, σε ένα (ιδιαίτερα) μεγάλο κοινό, και επιπλέον, έχει στερήσει λίγη από την αίγλη οργανισμών όπως το RAI (Royal Anthropological Institute). Για να κάνει κανείς μια εισήγηση εκεί (προθεσμία: 31 Μαρτίου), θα πρέπει να είναι ή να γίνει μέλος. Αυτό κοστίζει 30€ για φοιτητές (50€ για μη-), και προϋποθέτει ότι θα σε προτείνουν δύο μέλη (ένα από τα οποία με χαρά θα είμαι εγώ για όποιον ενδιαφέρεται και δεν μπορεί να βρει κάποιον να τον προτείνει). Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και μια συνδρομή στο ιδιαίτερα (και ίσως δυσάρεστα) ακαδημαϊκό Social Anthropology/Anthropologie Sociale journal (3 τεύχη τον χρόνο).


Όσον αφορά όμως την οπτική ανθρωπολογία, παραθέτω παρακάτω μία λίστα με τα 5 workshops τα οποία έχουν αντίστοιχο θέμα. Στο βαθμό λοιπόν που κανείς θα θεωρήσει τα συνέδρια της EASA ως μια, έστω χονδροειδή, ένδειξη των ευρωπαϊκών ανθρωπολογικών δρώμενων, θα παρατηρήσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της επίσημης παραδοσιακής ανθρωπολογίας για την οπτική ανθρωπολογία (αντίστοιχα το 2006 υπήρχαν 2 workshops, το 2004, 1). Αυτήν την τάση, η οποία αποτελεί μια σαφώς καθυστερημένη συνάντηση, όσους/όσες δεν αφήνει αδιάφορους, θα πρέπει θεωρώ να την αξιοποιήσουμε, όσο παραμένει εύπλαστη και παρέχει έτσι δυνατότητες για αλλαγές. Και, γράφοντας αξιοποιήσουμε, ασφαλώς δεν αναφέρομαι μόνο στην EASA.


Workshops σχετικά με Οπτική Ανθρωπολογία:


Looking, seeing and being seen: connecting and controlling through visual representation (W010) http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=226

Convenors
Thomas Fillitz (University of Vienna) thomas.fillitz@univie.ac.at
Helena Wulff (Stockholm University)
helena.wulff@socant.su.se

Short Abstract
Focussing on visual representations, our take is two-directional in that we focus on ways of seeing, but also of being seen, which might entail being controlled by a gaze. We would like to invite papers in three thematic areas: seeing and being seen, visual representations, global art.


Twenty years of teaching visual anthropology: where are we and how did we get there? (W038) http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=256

Convenors
Peter I Crawford (University of Tromsoe, Norway) peterc@sv.uit.no
Petia Mankova (Faculty of Social Science, University of TromsΈ)
petia.mankova@sv.uit.no

Short Abstract
Since 1989, visual anthropology has undergone extensive institutionalisation, been affected by new technologies, and has access to new teaching methods, eg internet-based packages. What are the implications for a growing sub-discipline? The workshop invites both theorists and practitioners of teaching visual anthropology to submit proposals for papers and presentations while in particular looking for new and innovative ways of teaching.


Audio-visual representation and cultural diversity (W049)
http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=275

Convenors
Beate Engelbrecht (IWF Knowledge and Media) beate.engelbrecht@iwf.de
Susanne Hammacher (Royal Anthropological Institute)
film@therai.org.uk
Catarina Alves Costa (Universidade Nova de Lisboa)
catcosta@mail.telepac.pt

Short Abstract
Cultural diversity can be recorded by audio-visual means. Audio-visual representations are part of the diversity of cultural expressions. Everybody can create such representations. Anthropologists are using them increasingly. Which are the theoretical, methodological and practical consequences?


New trends in regional visual ethnography (W058)
http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=287

Convenors
Naπko Kriώnar (ZRC SAZU) nasko@zrc-sazu.si
Slobodan Naumovic (Faculty of Philosophy, University of Belgrade)
snaumovi@f.bg.ac.yu

Short Abstract
The workshop will elaborate the development of visual ethnography in South-Eastern Europe after transition processes in former Yugoslavia and in the neighbouring countries. Technological and methodological changes in last two decades will be presented and discussed.


Transcultural Montage : The uses of filmic montage in conveying diversity and mutuality (W086)
http://www.nomadit.co.uk/easa/easa08/panels.php5?PanelID=323

Convenors
Rane Willerslev (University of Aarhus) rane@mail.dk
Alberto Corsin Jimenez (University of Manchester) alberto.corsin-jimenez@manchester.ac.uk
Christian Suhr Nielsen (University of Aarhus) christiansuhr@gmail.com
Discussant: David MacDougall

Short Abstract
In an attempt to go beyond conventional forms of realism in ethnographic filmmaking this workshop invites people to reconsider the possibilities and limitations of using montage and other forms of filmic manipulation to communicate experiences of diversity and mutuality on film.

10 comments:

Anonymous said...

Andrej μπήκα λίγο στη σελίδα του συνεδρίου, είναι καταπληκτικό! Έχεις κάποιο contact mail? Eυχαριστώ!

Andrej said...

Γράφοντας contact mail, υποθέτω οτι αναφέρεσαι στο συνέδριο, και έτσι η απάντηση είναι: όχι. Contact mail του συνεδρίου, δεν χρείάζεσαι στ' αλήθεια. Πρέπει να πάς στη σελίδα των workshops (www.nomadit.co.uk/ easa/easa08/panels.php5) και να επιλέξεις αυτό που σε ενδιαφέρει. Στη σελίδα του εκάστοτε workshop, υπάρχουν links, είτε για να προτείνεις μία παρουσίαση, είτε για να στείλεις email στους convenors του workshop. Αλλά, αυτό ρώτάς;

Anonymous said...

E όχι, το δικό σου ρώταγα... Έχω κάποιες απορίες σχετικά με τα μέλη της EASA. Προσπαθώ να δω αν κάποιος από τους καθηγητές μου είναι μέλος για να με προτείνει (και από το αγγλικό και από το ελληνικό πανεπιστήμιο). Tο UCL είναι στα members αλλά δεν ξέρω ποιοι καθηγητές είναι καταγεγραμμένοι. Tο E.K.Π.A δεν είναι από ό,τι είδα.

Aυτό ψάχνω βασικά!

unpause said...

Γεια, αν εισαι στην ανθρωπολογία στο UCL οι περισσότεροι από τους καθηγητές λογικά θα είναι μέλη, δηλαδή αν εισαι εκεί ρώτα τους. Το Ε.Κ.Π.Α ποιο πανεπιστήμιο είναι?

Anonymous said...

Γεια σου Pause, ήμουν στο UCL μέχρι το Σεπτέμβρη. Tελείωσα όμως και επέστρεψα Eλλάδα. Tο EKΠA είναι το Eθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών... Eκεί κάνω ένα μεταπτυχιακό τώρα.

Θα δοκιμάσω να στείλω ένα mail στους UCL profs. Έχω κάποιες επιφυλάξεις γιατί δεν έκανα social anthropology αλλά material and visual culture.

Όπως και να'χει, ευχαριστώ για τις υποδείξεις!

Andrej said...

Δε νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα με τις material and visual culture σπουδές σου. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σχετικό post στο Savage Minds (savageminds.org/2008/01/30/cultural
-studies-as-the-new-anthropology/). Πολλοί απο τους καθηγητές σου στο UCL θα είναι μέλη, φαντάζομαι.
Και, έβαλα το email μου στο προφίλ μου (κλίκ στο όνομα μου). Καλημέρα.

unpause said...

Γεια σου marilou, εχει προπτυχιακό στο ucl Mat & Vis Culture? ή έκανες το master? ήμουν κι εγώ στο UCL το 2005-2006 έκανα το master Mat&Vis..
Δοκίμασε καλύτερα να στείλεις mail στη diana τη γραμματέα στο τμήμα στο ucl, αν είναι ακόμα αυτή εκεί, είναι καλή εμένα με είχε βοηθήσει αρκετά μετά που έφυγα...
Σου άρεσε στο UCL? πως και γύρισες? τι μετ κάνεις στο ΕΚΠΑ?

Anonymous said...

Γεια σου Pause, έκανα το μεταπτυχιακό το 2006-2007. Ποιά ήταν η εργασία σου? Mήπως αυτή με τα στένσιλ? Έστειλα μαιλ στη Diana, ακόμη αυτή είναι! Mου άρεσε πολύ το ucl, αν και περίμενα περισσότερα, πολλά περισσότερα. Όπως θα είδες και εσύ, είχαμε έλλειψη με τα βιβλία στη βιβλιοθήκη - εκείνο το handbook of material culture κατάφερα να το πάρω μετά από πολύ αγώνα και κυνήγι!!!. Eμείς είμασταν στο κτήριο της Aνθρωπολογίας, οπότε είχαμε καλές αίθουσες. Γενικά δεν έμεινα πολύ ευχαριστημένη από τους καθηγητές, καθώς σαν μουσικολόγος, ήθελα να ασχοληθώ με τη μουσική πλευρά της material culture και απο ό,τι φάνηκε, δεν ήταν σε θέση να με βοηθήσει αρκετά κανείς.
Γύρισα Eλλάδα γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω με διδακτορικό στο UCL, ακριβώς γιατί δεν με κάλυπταν οι καθηγητές. Eίπα να κάνω ένα year off και να δουλέψω, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω δουλειά μέχρι το Σεπτέμβριο. Bρήκα μετά κάτι, προφανώς καμία σχέση με αυτά που έχω σπουδάσει. Tο μεταπτυχιακό στο EKΠA έκατσε τελείως τυχαία, έκανα το application, πέρασα και τις εξετάσεις και με πήραν. Λέγεται Mουσική, Kουλτούρα και Eπικοινωνία και είναι διατμηματικό, τα MME με Mουσικών Σπουδών.

Γενικά έχω απογοητευτεί με τα πράγματα στην Eλλάδα..Eσύ πού βρίσκεσαι? Πώς σου φαίνονται τα πράγματα?

Anonymous said...

Γεια σου marilou, μάλιστα! Σχεδόν συμφοιτητές λοιπόν. Ναι αυτή με τα στένσιλ… που το κατάλαβες? Μμμ μάλλον επειδή δεν είχε άλλον έλληνα εκείνη τη χρονιά ε?

Ναι η βιβλιοθήκη ήταν κάποιες φορές δύσκολη στο να βρεις αυτά που ήθελες… αλλά σοβαρά τώρα δεν συγκρίνεται με την φάση εδώ… άσε που αν δεν έβρισκες κάτι εκεί είχε άλλες 3-4 εκεί γύρω…

Από καθηγητές… ε! ο pinney και ο tilley (σαν αστείο ακούγεται..) αξίζουν!

Κι εγώ τελικά δεν έμεινα ucl αν και δεν θα με χάλαγε… αλλά είχα προσωπικούς λόγους.. ήρθα πίσω Αθήνα.. έψαξα κι εγω λίγο για δουλειά πέρυσι και μετά σταμάτησα να ψάχνω και κοιτούσα για συνεργασίες από δω κι από κει, έκανα κάποια πραγματάκια… κυρίως με την δουλειά για τα stencil… αλλά, κράτησα καλή επαφή με ανθρωπολογία, κυρίως λόγω της ομάδας με τα παιδιά (που έχουμε και το βλόγκ)…

Τώρα ξεκίνησα διδακτορικό στο Παν. Αιγαίου στην ανθρωπολογία με επιτηρητή τον Πανόπουλο, αφού είσαι μουσικολόγος είναι πολύ πιθανό να έχεις πέσει πάνω σε δουλειά του, είναι ανθρωπολόγος του ήχου… ευχαριστημένος είμαι γενικά… Αν θες μπορούμε να τα πούμε περισσότερο pafsaniask@gmail.com

Andrej said...

Άλλες Ενδιαφέρουσες Δραστηριότητες Στα Συνέδρια Της EASA:
‘… at the EASA you can observe for example how anthropologists from new EU countries are negotiating their place in wider anthropological milieu’,
γράφει ο PawelK σε ένα σχόλιο στο Savage Minds.